Använda roulettesystem - för- och nackdelar

Formler är som gåtor i sig

System inom roulette och andra hasardspel bygger på sannolikhetskalkyler. Man använder termen "väntvärde" som ger det troliga utfallet i ett oändligt antal försök. För att ta ett enkelt exempel som slantsingling så är sannolikheten 0,5 att man vinner och 0,5 att man förlorar. Om insatsen då är en krona blir formeln 0,5 gånger 1 plus 0,5 gånger (minus 1) är lika med 0. Väntvärdet är alltså noll, man kan inte säga om en satsning på den ena sidan av myntet är säkrare vinst än den andra. På sådant sätt kan man säga att system eller strategier för roulette är uppbyggda. För att försöka klå systemet och övervinna den matematiska fördel som banken eller croupiern har, används matematiska beräkningar som bygger på invecklade formler men i grunden liknande ovan nämnda. För roulette kända system finner vi "Labouchères system", "D'Alemberts system" eller "Martingal system". Den som vill utnyttja system för roulettespel bör studera dessa ingående och noga. Men för att se på det enklaste tar vi här Martingal system.

foto

Fördubbla vid förlust eller vid vinst?

Martingal bygger på att fördubbla sin insats vid förlust. Satsa 10 marker på rött och om det blir förlust skall man satsa 20 i nästa runda. Ytterligare förlust medför en satsning på 40 marker och då det förväntas att svart inte kommer upp tre gånger i rad bör det bli vinst. Vinsten blir då 10 marker. Ett motsvarande system medger att man dubblar insatsen vid vinst men låter även vinsten stå kvar. Som de flesta förstår så bygger systemen mest på slumpen i första hand och på sannolikhet av slumpens inverkan.

Små och stora system

Finns det då fördelar med system? Detta är en sak som spelare bör överväga individuellt. Givetvis beror det även på hur mycket som satsas och hur lång tid. Det finns exempel på spelare som satsat enorma summor på ett enda spel, satsat på rött och vunnit lika mycket som insatsen, det vill säga gå från bordet med fördubblat kapital. Det här är inte så enkelt som det låter eftersom det existerar max-insatser och att avvikelser kräver särskilt tillstånd. I ovanstående fall gick kasinot ifråga med på saken mest på grund av all publicitet som saken medförde. Men visst kan man säga att en enda satsning på rött är ett slags system det också.